2013. május 22., szerda

Tetvekről beszélgetünk

Félreértés ne essék: a cím nem rejt politikai utalást:)

Április végén, május elején nyilvánvalóan érzékeljük a tetvek megjelenését a kertben.

"Halakról beszélgetünk, meg semmiről,
halk hangon exhumáljuk Anyegint,

de megbetvesedik a szó..." - írom jó tíz évvel ezelőtt a Bálnamély című versben (Sötétvilágos című kötetemben jelent meg.) Halakról ebben a cikkben nem lesz szó, ellenben jegyzek néhány bevált receptet a bosszantó és kártékony tetvekkel szemben.

A kis cseresznyefa ágai tömpék a tetvek támadása miatt
Mit fenyegetnek? Mondhatni mindent, de vannak kiemelt területek. Ilyen: a rózsa, szobanövények (pl. citrusfélék), fűszernövények (izsóp, sarkantyúka - ezt imádják), sóska, spenót (de ma még a petrezselyem zöldjén is találtam), gyümölcsfák közül célpont a barack, a kajszi, a meggy, a cseresznye, a szilva, az alma, a körte.... A fa alá ültetett fokhagyma vagy levendula tapasztalatom szerint sem a tetvet, sem a tetűkolóniát létrehozó hangyát nem tartja távol.

Mit tegyünk?

1. Lemosó permetezés gyümölcsfán, rózsán
Több ökologikus szemléletű recept van. Ajánlják tetű ellen a hagymahéj, a rebarbara főzetét, a csalánlevet, a kenőszappan híg oldatát. Utóbbi lúgos kémhatású, ezt a tetvek nem szeretik, de tapasztalataim szerint nem elég hatékony. (A fáknak nem árt egyébként, kompenzálja a meglehetősen savanyú esőt, gátolja a mohásodást.) Önmagában nem hatott egyik növényi főzet /ázalék sem.

Nagyon jó eredményt értünk el hagymahéj főzetbe cseppentett citromfű és levendulaolajjal: rózsáról két permetezés teljesen elűzte a sűrűn berakódott levéltetvet! Mivel a rózsa alatt nálunk amúgy is citromfű és levendula található, az illat sem tájidegen...

2. Szobanövények
A szobanövényt (fejjel lefelé) állítsuk meleg (45-48 fokos) vízbe, és várjuk meg, amíg a víz kihűl. A tetvek a vízzel együtt leönthetők.

3. Gyümölcsfák
Az előbbi módszer alkalmazható akkor, ha a fiatal hajtásvégen tetűkolóniát találunk: a hajtást merítsük meleg vízbe, és óvatosan mossuk le. Nagyobb fán ezt persze nehéz végrehajtani.

Az egérragasztó nem engedi felmászni a törzsön a hangyát
Egy cseresznyefám minden évben megsínylette a levéltetvek támadását: a hangyák hatalmas tetű-kolóniát növesztettek a hajtásvégeken. Hangyák ellen is jó szolgálatot tesz a hernyófogó öv: ám használata (több fa esetén) elég költséges, macerás. Idén kipróbáltam az egérragasztót: ez egy levegőn nem megszilárduló ragacs, gazdaboltban kapható. Keskeny gyűrűben "rátekertem" a ragacsos szálat a fák törzsére: teljesen meggátolja az illetéktelenek szaladgálását a törzsön!
(Egyetlen problémám van vele: nem tudom, a kéregnek nem árt-e hosszú távon, vegyszert állítólag nem tartalmaz.)  A hangyáknak és így a tetveknek mindenesetre sorompót állított, és nem kell tartani a hernyótól sem.


4. Zöldség és fűszer növények

Bizonyos növények (például a sarkantyúka, az üröm, a sóska) valósággal vonzzák a levéltetvet. Nos: kegyetlen módszer, de hatékony: a tetves növényi részeket tépjük le, és tüzeljük el.

Fiatal, szépen fejlődő hajtásvég



1 megjegyzés: